Første makrellfangster levert til konsum

Første makrellfangster levert til konsum
Første landing (Norwegian article)

Tirsdag leverte «Libas» 190 tonn makrell til konsum. - Hva vi betalte må du spørre skipperen om, sier en hemmelighetsfull daglig leder ved Olav E Fiskerstrand.

 Tromsø 

– Team Olav er veldig fornøyd med å få makrell til kai, sier Eldar Overå, daglig leder i Olav E Fiskerstrand AS.

Riktig nok er ikke tempoet det største ennå, men alle flåtegrupper er nå representert på innmeldingslista til Norges Sildesalgslag, og makrell er levert til både oppmaling og til konsum.

Etter at årets første makrellfangster har blitt solgt til oppmaling til rekordhøye 10,40 kroner per kilo, har det vært stor pris-spenning. Spørsmålet var hvor langt kan industrien gå på for å sikre seg råstoff til konsum?

Nå har vi det første svaret.

Første fangster til konsum

Lenge var det bare utenlandske fartøy og kystflåten som hadde meldt inn makrell. I løpet av den siste uka har den norske havflåten kommet med i auksjonene til Sildesalgslaget.

– Makrellfisket er litt treigere dette året enn i fjor, konstaterer Sigurd Vedøy, konsulent i salgsavdelingen til Norges Sildesalgslag.

Sist uke meldte «Ingrid Majala» på 62,6 meter og «Grimsholm» på 49,9 meter inn til sammen 135 tonn makrell. Fartøyene er fra henholdsvis Silfaks fiskebåtrederi i Havøysund, og Grimsholm Fiskedrift i Tromsø.

To nye fartøy fikk fangst søndag 21. august. 38,55 meter lange «Sulebas» fra Lending Rederi AS i Solund meldte inn 120 tonn, mens 86,1 meter lange «Libas» fra Liegruppen Fiskeri AS i Øygarden meldte inn tre fangster på til sammen 190 tonn.

– Alle makrellfangstene fra norske båter er gått til konsum, sier salgskonsulenten, som ikke har lov til å si noe om prisene lenger.

Få båter som leter

At fisket er labert, er lett å se i forhold til fjorårets fangststatistikk. På samme tid i for ett år siden, hadde norske båter fangster på flere hundre tonn. De 190 tonnene makrell som «Libas» leverte på Fiskarstrand, ble tatt en måned etter deres første innmeldte fangst i fjor, opplyser salgskonsulent Vedøy til Fiskeribladet.

Kun 12 båter fra stor kyst og ringnot er på feltet i skrivende stund. Til sammenlikning pleier det å være 20 båter i hver auksjon når makrellfisket er skikkelig i gang.

På tross av dette, er ikke Sildelaget bekymret for sesongen.

– Vi tenker ikke at fiskeriet er dårlig helt ennå. De fleste båtene har bare ventet litt, og det virker som at flere og flere hiver seg løs nå, sier Sigurd Vedøy i Norges Sildesalgslag.

«Libas» brukte trål

– Vi hadde ikke behov for å starte så tidlig, siden vi har tilgang til britisk sone og, forklarer skipper Ivan Berntsen på «Libas», og bekrefter salgskonsulentens teori.

Begge har trua på at makrellfisket tar seg opp når flere kommer ut og leter.

– Vi vet det er mye makrell, utlendingene har hatt et godt fiske i sommer. Når flere båter kommer på, så får vi oversikten over makrellen. I starten av sesongen er det litt tilfeldig, sier Berntsen til Fiskeribladet.

Skipperen kom ikke over noen store forekomster med makrell å sette nota rundt, men fikk likevel fangster på 55, 50 og 85 tonn.

– Vi valgte å tråle for å samle oss litt makrell. Det er helt klart en fordel å være rigget for både trål og ringnot, sier skipperen til Fiskeribladet.

– Vurderer utover sesongen

Hva som ble betalt for lasten som «Libas» leverte på Fiskarstrand, vil ikke Berntsen ut med.

– Den er bra den. Det er ikke noe å si på prisen, det er bare å finne makrell, er oppfordringen til hans skipperkolleger.

Selv kurser han rett ut til området 63–64 grader nord igjen, 160 mil nord-nordvest av Ålesund. «Libas» har en makrellkvote på nærmere 4000 tonn. Om det blir fisket til hele kvoten er tatt, er skipperen usikker på.

– Det spørs hvordan fiskeriet utvikler seg, og om vi går til britisk sone senere. Vi vurderer utover sesongen, men blir antakelig å fiske fortløpende, så lenge det er gode priser på makrellen, sier «Libas'» skipper, Ivan Berntsen.

Fornøyd med kvaliteten

Eldar Overå, som tok imot makrellen fra «Libas», er som tidligere nevnt fornøyd med endelig å få fisk til kai. Søndag leverte «Ingrid Majala» sin fangst til samme sted, og selskapet kjøper også makrell fra kystflåten som fisker i fjordene. Med en liten vakuumpumpe, losser de effektivt på land også fra mindre fartøy.

– Kvaliteten fra småbåtene har vært veldig bra, med fisk på 300 gram, rapporterer Overå.

Makrellen fra «Ingrid Majala», som hadde en snittstørrelse på 430–440 gram, var «fantastisk».

– En japansk kunde som var her og skar, sa det var topp kvalitet, sier den glade kjøperen.

– Når makrellen er tatt med trål er kvaliteten «litt annerledes», men det er forventet på denne tida, sier Overå videre om fangsten til «Libas».

– Fisken er «buksvak», det er en del åte i den tidlig i sesongen, sier Overå, som rapporterer om en fettprosent på 20 prosent.

Fiskekjøperen er ikke like lystig til å rapportere om prisen, som kvaliteten.

– Det må du spørre kapteinen om, sier Overå til Fiskeribladet.

Han røper likevel litt flere detaljer.

– En ok start

– Når de har betalt veldig høye priser til mel og olje, så må vi over den prisen. Men vi har kunder i andre enden, det er et marked og prisnivå der og, sier Overå.

– Som regel er de interesserte i god kvalitet, leggeren kjøperen til.

Fiskeribladet spør igjen om prisen som ble betalt for fangsten til «Libas».

– Over 15 kroner, er alt han vil si.

I fjor betalte de «mye mer».

Overå tror årets første fangster til konsum har gått til lavere priser, siden det er relativt små kvantum og det ennå er tidlig i sesongen. Videre spår han at prisene vil ligge «stabilt høyt».

– Så langt en ok start, men vi håper det kommer mer fisk til kai relativt kjapt, for det er det vi liker, oppsummerer Eldar Overå, daglig leder ved Olav E Fiskerstrand AS, som har sikret seg flere av årets første makrellfangster til konsum